Minggu, 22 Januari 2012

Eggless : Cookies and Cake







Kue ini pesanan mbak Saras untuk papanya yang punya penyakit jantung. Tukang kuenya sempat rasanya gimana gitu karena mbak Saras sabar banget nunggu sampe tukang kuenya bisa bikin pesanannya^^

Karena untuk penderita jantung jadi kue-kuenya aku usahakan yang aman dan sehat. Untuk kukisnya masih pakai kukis Biscuit Bayi sedangkan cakenya benar-benar aku cari yang relatif aman dan sehat...karenanya banyak yang aku modifikasi dari resep aslinya. Ternyata kuenya enak juga lho...aslinya ini kue untuk Vegetarian yang aku copas dari blognya www.egglesscooking.com

Berikut ini resep aslinya :

Eggless Blueberry Pound Cake Recipe


Ingredients:
  • 1/2 Cup Butter, Softened
  • 1 And 1/4 Cups Sugar
  • 1/2 Cup Pureed Silken Tofu (See Notes)
  • 1/2 Cup Plain Yogurt (I Used Whole)
  • 1/4 Cup Milk (I Used 2%)
  • 1 Teaspoon Vanilla Extract
  • 2 And 1/2 Cups Cake Flour
  • 2 Teaspoons Baking Powder
  • 1 Teaspoon Baking Soda
  • 1/4 Teaspoon Salt
  • 2 Cups Blueberries ( I Used Fresh)
Procedure:
  1. Preheat oven at 350F/180C for 15 minutes. Grease and flour a bundt pan.
  2. Blend silken tofu and yogurt separately; measure 1/2 cup each. In a small bowl mix together the pureed tofu, yogurt, milk and vanilla extract.
  3. In another bowl sift together the flour, baking powder, baking soda and salt; set aside.
  4. Cream the butter and sugar in a large bowl until it’s light and fluffy. It will take about 5 minutes. To this mixture add the liquid ingredients in 3 additions, beating well after each addition.
  5. Now combine the dry ingredients and blend well.
  6. Stir in the blueberries.
  7. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 60-70 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Mine was done in 60 minutes.
  8. Remove the pan from the oven and let it cool on a wire rack. You will be able to remove the cake from the pan in about 20-25 minutes. Keep the cake on the wire rack and let it cool completely.
Modifikasinya:

Aku pakai gula palm suiker, tepung mocaf, soya milk, blueberry aku ganti kismis dan ada beberapa yang aku skip seperti yoghurt, silk tofu dan applesauce

Tidak ada komentar:

Posting Komentar